Ai văzut un Rege plângând, cititorule? Amintiri din Campania pentru întregirea neamului: 1916-1918 de Vasile Mihăilescu

vasile mihailescu - ai vazut un rege plangand, cititoruleAi văzut un Rege plângând, cititorule? Amintiri din Campania pentru întregirea neamului: 1916-1918
de Vasile Mihăilescu

Ediţie îngrijită de Mihail Adafini şi Mihai Liviu Adafini
Cuvânt către cititori, date biografice, note şi comentariu istoric de Mihail Adafini

2015

ISBN 978-606-8702-16-2

Preţ: 20 lei

– C U M P Ă R Ă   A C U M –

Istoriografia noastră comunistă, dar şi propaganda audio-vizuală, în special cinematografică, ne-au convins de vitejia ostaşilor noştri în campania 1916-1919, şi în mare măsură aşa a fost. Jurnalul domnului Mihăilescu ne arată însă că lucrurile nu au stat tot timpul aşa. Ne trezeşte la realitatea crudă, dar necesară a adevărului, pe care, comod sau nu, trebuie să-l spunem.

Dotarea dezastruoasă sau mai bine spus lipsa de dotare a armatei române în partea de început a primei mari încleştări armate la nivel mondial, atitudinea aproape execrabilă a majorităţii ofiţerilor aruncă o lumină nefavorabilă asupra bravei noastre oştiri de la acea vreme, în ciuda fanfaronadei ofiţereşti etalată cu atâta emfază. Deseori jurnalul e presărat cu imagini ce denotă cruzime, barbarie, laşitate din partea bravilor noştri ofiţeri, unii chiar de viţă nobilă.

* Mihai Liviu Adafini

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu